Lähiöiden täydennysrakentaminen on kestävää kaupunkikehitystä

Lähiöiden täydennysrakentaminen on kestävää kaupunkikehitystä ja yhdyskuntarakenteen eheyttämistä. Se säästää energiaa ja vähentää päästöjä. Täydennysrakentamisella monipuolistetaan asuntotarjontaa ja ikärakennetta alueella sekä varmistaa palvelujen säilyminen ja kehittyminen sekä luonnonalueiden ja –varojen säästäminen. Kiinteistöjen tasearvoa voidaan kasvattaa rakennusoikeutta kaavoittamalla. Asunto-osakeyhtiöt voivat peruskorjata kiinteistöjään lisärakennusoikeuden avulla. Täydennysrakentamista mahdollistetaan joko kiinteistöjä korottamalla uusilla kerroksilla, ullakoilla tai piha-alueen uudisrakennuksilla.

Lähiöiden keskuksia eli ostoskeskuksia on uudistettu monilla eri paikkakunnilla ja pääkaupunkiseudun lähiöissä. Rakennushistoriallisia arvoja halutaan punnita sekä alueen autenttista arvoa säilyttää mahdollisimman ehjänä ja aikakautensa tyylipuhtaana ilmentymänä. Toisaalta kiinteistökantaa saneerataan tai rakennuksia puretaan paremman energiataseen saavuttamiseksi. Onhan totta, että lähiörakennukset ajateltiinkin säilyvän vain muutaman vuosikymmenen verran, kun rakennuksia aikanaan suunniteltiin ja rakennettiin. Nyt mietitään keinoja, miten rakennuskannan ikää voidaan kasvattaa. Olennaisinta on löytää keinot sekä energiaa että kulttuurihistoriallisia arvoja säästävään rakentamistapaan.

Tulevaisuuden asuminen ja onnistunut lähiökehitys

Mitä asumiselta toivotaan tulevaisuudessa? Onko vielä niitä, jotka kaipaavat vihreän luonnon läheisyyttä vai painaako palvelujen saavutettavuus ja liikkumisen helppous ilman autoa julkisella liikenteellä vaakakupissa enemmän? Onko mahdollista löytää uusi, nykyiseen elämäntilanteeseen sopivampi asuntomuoto omalta alueelta? Rakennusoikeuden ja sitä myöten asukasmäärän lisääntyessä joukkoliikenteen edellytykset, saavutettavuus ja asukkaiden asumismahdollisuudet keskustojen ulkopuolisilla lähiöalueilla paranevat.

Käyttäjälähtöinen lähiösuunnittelu rikastuttaa ja monimuotoistaa kaupunkikuvaa, alueen palvelutarjontaa ja yhteisöllisyyttä. Kotipaikka tuntuu merkitykselliseltä, kun yhteisistä asioista pidetään huolta.

Onnistuneella lähiökehityksellä muun muassa:

  • luodaan uusia kohtaamispaikkoja ihmisille
  • sujuvoitetaan ihmisten arkea monipuolisilla palveluilla
  • vahvistetaan alueen omaleimaista imagoa saneerausten, uudisrakennusten ja miljööparannustoimenpiteiden avulla
  • varustetaan lähiöitä ympäröivät viheralueet esteettömillä ulkoilureiteillä ja virkistyspalveluilla.

FCG:llä lähiöiden täydennysrakentamista on tutkittu sekä Helsingin että Tampereen alueilla. Olemme kehittäneet tietomallipohjaisesti mitoittavan suunnittelutyökalun, jolla on helppo tutkia uutta rakennusoikeutta ja pysäköintiratkaisuja lähiöalueilla. Vuoden alussa FCG käynnisti Täydennysrakentamisen pelillistäminen -hankkeen YIT:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Työssä luodaan karttapohjainen nettipeli, jonka avulla kuka tahansa voi sparrata täydentävää suunnittelua kokeilualueella. Kohdealueena on Helsingin Siltamäki. Uskomme, että uusilla työtavoilla on mahdollista saavuttaa konsensus kaupungin tavoitteiden, asukkaiden ja rakennuttajien välillä ja löytää win-win -malli kaikkien osapuolien hyväksyttäväksi.

arja-sippola-fcgArja Sippola on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, erityisalanaan keskustojen kehittämishankkeet ja hankesuunnittelu. Tällä hetkellä Arjan vastuulla on FCG Arkkitehtien kehittäminen kohti uusia haasteita. Arjan intohimona on suunnittelun laatu. Tämä luonteenpiirre heijastuu työyhteisöön siten, että myös muut tiimiläiset venyvät parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. Arja Sippola, Kaupunkikehitysjohtaja, Alueidenkäytön konsultointi, arja.sippola@fcg.fi

Kaikki oppaisiin ja työkaluihin liittyviin teksteihin näet tästä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s