Kaupungistuminen – tiivistyvä kaupunki

Kaupunkilaisten määrän on ennustettu nousevan vuonna 2030 jo viiteen miljardiin, jolloin kaupungeissa asuisi 70 prosenttia maailman ihmisistä (nyt yli 50 %). Nopea kaupungistuminen aiheuttaa slummiutumista, työttömyyttä, ilmansaasteita jne., mutta toisaalta suurkaupungit tuottavat usein asukkailleen paremman mahdollisuuden terveydenhoitoon, koulutukseen ja esim. urakehitykseen.

Mikä johtaa kaupungistumiseen?

Kaupungistumiseen löytyy monia syitä globaalilla tasolla. Automatisointi ja koneellistaminen muuttavat maaseutua siten, että asukkaat muuttavat kaupunkeihin ja maanviljelyä harrastaa suhteessa entistä harvempi maaseudun asukas. Ilmastonmuutos ja kuivuus tekevät maaseudulla asumisen mahdottomaksi. Kaupungeissa ymmärretään erilaisia yksilöitä, ilmapiiri on usein suvaitsevampi kuin maaseudulla.

Kaupunkien tiiveys ei ole modernin yhteiskunnan tuoma ilmiö. 2000 vuotta EKR oli jo kaupunkeja, joiden tiiveys oli kaksi kertaa Shanghain kaupungin tehokkuutta. Kaupunkien muutos on kautta historian ollut luonnollinen tapahtuma! Hyvänä esimerkkinä toimii myös Keravan kaupunki, joka on kaavoittanut asuinomakotitalon tontteja viimeisten vuosikymmenten aikana 500–800 neliön kokoisina. Suurempia kaavatontteja kaupungista ei taida löytyä! Kaupunki on hyvä esimerkki tiivis-matala periaatteella kaavoitetusta kaupungista. Kaupungin pinta-ala on pieni, joten jokainen kaavoitettava neliö on arvokas, sen ovat huomanneet kaavoittajat jo kymmeniä vuosia sitten.

Oma kysymyksensä on kaupunkien asukkaiden ruokahuolto ja toimiva infraverkosto. Kiinassa jopa 1,3 miljoonaa ihmistä muuttaa kaupunkeihin joka kuukausi. Vuoteen 2050 mennessä elintarviketeollisuuden on tuotettava ruokaa 3 miljardin kaupunkiasujan sijasta 7 miljardille asukkaalle. Löytyykö puhdasta vettä ja miten jätehuolto järjestetään?

Kaupunkien tiivistäminen

Kaupunkeja tiivistetään jättömaille, valtaväylien varteen (hiukkaspäästöt), satama- ja teollisuusalueille (maaperän kunnostukset), ratapiha-alueille (vaarallisten aineiden kuljetukset), tulvaherkille alueille (tulvavallit, täytöt) sekä muuten vaikeat maastot (topografia ja esteettömyys). Lähiöitä tiivistetään, merta vallataan rakentamiselle, ullakkoja otetaan asuntokäyttöön, rakennuksia korotetaan ja kaupungeissa etsitään korkean rakentamiseen soveltuvia alueita. Tiivistäminen voi olla myös eheyttämistä. Tehokkaasta rakentamisesta ei kuitenkaan seuraa automaattisesti sosiaalisesti elävää kaupunkia. Sosiaalinen tiheys, rakentamistehokkuus ja koettu tiiveys ovat tiiveyden eri puolia, joita kaupunkitutkijat omissa tutkimuksissaan selvittävät.

Hyvä suunnittelu ja arkkitehtuuri luovat kestäviä arvoja ja paikan henkeä, rakentaa yksilön ja yhteisön identiteettiä. Huono suunnittelu ja arkkitehtuuri latistaa ympäristöä ja alistaa ihmisiä. Kaupunkeja voidaan brändätä uusilla ikonisilla julkisilla rakennuksilla kuten Oslossa uudella oopperalla tai Bilbaossa Guggenheim –museolla. Nähtäväksi jää, mitä meidän sukupolvi tai tulevat sukupolvet keksivät kaatuneen Guggenheim-museohankkeen tilalle Pohjolan valkoisen pääkaupunkimme timanttiseksi vetonaulaksi.

arja-sippola-fcgArja Sippola on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, erityisalanaan keskustojen kehittämishankkeet ja hankesuunnittelu. Tällä hetkellä Arjan vastuulla on FCG Arkkitehtien kehittäminen kohti uusia haasteita. Arjan intohimona on suunnittelun laatu. Tämä luonteenpiirre heijastuu työyhteisöön siten, että myös muut tiimiläiset venyvät parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. Arja Sippola, Kaupunkikehitysjohtaja, Alueidenkäytön konsultointi, arja.sippola@fcg.fi

Lue aiheesta lisää! Smart City – Älykäs kaupunki ja muut artikkelimme antavat sinulle lisätietoja muuttuvasta kaupunkisuunnittelusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s