Smart City – älykäs kaupunki

Suomalainen kaupunki ja sen toimiva infra on monella tapaa smart cityä, kun vertaa niitä kehittyvien maiden kaupunkeihin. Silti mm. Intiassa halutaan panostaa uuteen teknologiaan, tulevaisuuden kaupunkikehitykseen meitä innokkaammin. Olemme täällä Suomessa tottuneet siihen, että sähköt ja vesi kulkevat, jäteautot tyhjentävät roskakorimme ja aura-autot luovat lumen joka yö kutakuinkin kuljettavaan kuntoon ajoradoilla. Uusia kaupunginosia tai kaupunkeja perustettaessa on luontevaa katsoa tulevaisuutta ja miettiä, mihin suuntaan jätehuolto, älyliikenne tai muu –tekniikka on kulkemassa. Todellista kokeilumieltä aivan uudentyyppiseen kaupunkitekniikkaan ei ole vielä havaittavissa, vaikka tavoitteet on jossain projekteissa asetettu varsin korkealle.

Älykkäästi uusiutuva kaupunki

Liikenne voi olla älykästä: mm. moottoritiet, pysäköintiopastus, joukkoliikenteen aikataulutus, valaistus. Tietoverkot voivat olla älykkäitä ja langattomia. Kaupunki voi olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävä ja älykkäästi uudistuva. Sosiaalinen tasavertaisuus, toisten ihmisten kunnioittaminen ja vuorovaikuttamisen mahdollisuus on osa älykästä kaupunkia.

Älykkäässä kaupungissa ihmiset ovat innovatiivisia, startup- yritysten kirjo on moninainen. Eri toimijat puhaltavat yhteen hiileen. Työn muodot muuttuvat, joten jokapäiväistä kymmenien kilometrien liikkumista kodin ja työpaikan välillä ei tarvitse tehdä. Palvelutkin löytyvät kävelymatkan päässä.

Uusi teknologia säästää luontoa –sähköautot ja biopohjaiset materiaalit ja polttoaineet kehittyvät. Auringonvaloa ja aaltojen energiaa voidaan taltioida entistä tehokkaammin. Uusi teknologia hyödyntää luonnon antamia mahdollisuuksia. Ruokaa tuotetaan paikallisesti, myös uusilla tuotantoalueella, jossa ei aiemmin ole ruokaa pystytty tuottamaan.

Kööpenhamina Euroopassa edelläkävijänä

Amerikkalainen kaupunkitutkija Boyd Cohen on kehittänyt Smart Cities wheel –työkalun, jonka tulokset osoittivat, että Euroopassa on maailman älykkäimmät kaupungit, ne ovat tiheimpiä, niissä on toimiva julkinen liikenne ja sitoutuminen pyöräilyyn ja kävelyyn kulkumuotoina, lisäksi keskitytään kestävyyteen ja vähähiiliseen politiikkaan.

Kööpenhamina sijoittui ensimmäiseksi Euroopan kaupunkien joukossa. Kööpenhamina on yksi alhaisimmista hiilijalanjäljen tuottajasta asukasta kohden maailmassa – alle kaksi tonnia asukasta kohti. Köpiksen Ströget-kävelykatu tuomittiin säätilan vuoksi mahdottomana 1962. Nyt siellä kulkee kymmeniätuhansia ihmisiä päivittäin. 40 prosenttia kaikista kaupunkiliikenteestä tehdään polkupyörällä. Pyöräilyn terveyshyödyt ovat Tanskassa 1,7 miljardia Tanska kruunua/vuosi. Kaupungin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä.

Kööpenhaminan jälkeen eurooppalaisia älykkäita kaupunkeja ovat mm. Amsterdam, Wien, Barcelona, Pariisi, Tukholma, Lontoo, Hampuri, Berliini ja Helsinki. Helsingillä on vielä matkaa Kööpenhaminan tasolle, mutta hyviä kehityshankkeita on käynnissä ja uusia saa kehitellä.

FCG:n asiantuntijoiden kanssa kohti toimivampaa kaupunkikehitystä

FCG:ssä on eri asiantuntijoista koostuva Smart City –keskustelufoorumi, joka pyrkii ideoimaan uusia teeman mukaisia kehityshankkeita ja tarjoamaan käynnissä oleviin hankkeisiin parasta mahdollista asiantuntemusta. Yhtiö edustaa laaja-alaista konsultoinnin ja suunnittelun osaamista kaupunkistrategioista yksityiskohtaiseen detaljisuunnitteluun. Smart-Water ja Smart-Space työkalut yhdessä Mapgets-kaupunkimallinnus- ja tietoportaalisovelluksen kanssa edustavat uusinta teknologiaa älykkään kaupungin suunnitteluun. Paikkatietopohjaiset taloussovellutukset, energia-osaaminen, jätehuolto- ja ympäristöteknologia ja älykkään talotekniikan ratkaisut yhdessä kaupunki- ja arkkitehtisuunnitteluosaamisen kanssa ovat FCG:n tarjoamia palveluja entistä toimivamman ja ekologisemman kaupungin kehittämiseen.

arja_sippola_fcgArja Sippola on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, erityisalanaan keskustojen kehittämishankkeet ja hankesuunnittelu. Tällä hetkellä Arjan vastuulla on FCG Arkkitehtien kehittäminen kohti uusia haasteita. Arjan intohimona on suunnittelun laatu. Tämä luonteenpiirre heijastuu työyhteisöön siten, että myös muut tiimiläiset venyvät parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. Arja Sippola, Kaupunkikehitysjohtaja, Alueidenkäytön konsultointi, arja.sippola@fcg.fi

Tutustu myös muihin muuttuvan kaupunkisuunnittelun artikkeleihimme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s