Kaupunkitilan ja -luonnon elinvoimaisuus

Mitä vaikutuksia tiivistämisellä on lähiluonnolle? Helsingin yleiskaava puhututtaa yli puoluerajojen. Onhan kaupunkimme lentokoneesta katsottuna todella vihreä ja kansainvälisestikin poikkeuksellisen monimuotoisen ja runsaan lähiluonnon ekosysteemi.

Kestävä kaupunkikehitys

Jälkeenpäin rakennettu viherympäristö, kuten mm. viherkatot tai lähiviljelmät, eivät korvaa lähiluontoa, joka toimii esimerkiksi hulevesien imeyttäjänä, melun ja pölyn sekä muiden ilmansaasteiden käsittelijöinä. Tarvitaan siis vihersormia, joiden kautta kaupunkien sisäiset eliölajit pääsevät kosketuksiin kaupungin ulkopuolisten luontoalueiden lajitovereihin. Myös kulutuksen kasvu tuhoaa uusiutuvaa eliölajistoa.

Kaupunkien kasvu pitäisi tehdä nakertamatta tärkeimpiä viheralueita. Esteettiset elämykset sekä liikunnan vetovoimatekijät ovat kiistattomia ihmisen kokonaisvaltaiselle fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Millaisia vaihtoehtoja kaupungin tiivistämiselle löytyy? Onko kaupungissa löydettävissä alueita, jotka kaipaavat uusiutumista? Onko Helsingissä mahdollista rakentaa korkeampia taloja, ja voiko liikenneväylien tilan käyttöä supistaa ja muuttaa asutuiksi bulevardeiksi?

Rakennettu ympäristö – katutilan rauhoittaminen

Kaupungissa vuodenaikojen vaihtelu on parhaiten havaittavissa viherympäristössä. Tiiviin kaupungin ympäristön yksityiskohdat nousevat arvoon arvaamattomaan. Kaupungissa on oltava ihmisen mittaisia yksityiskohtia, jotka ovat havaittavissa kävellen ja pyöräillen. Autolla ajaessa kaikkia yksityiskohtia ei voi nähdä, mutta kävellessä ympäristöä ehtii havainnoida ja tarkkailla moninkertaisesti enemmän. Myös rakennetussa ympäristössä lähimittakaavan yksityiskohdat ja detaljointi auttaa ihmistä orientoitumaan ja omaksumaan oman urbaanin ympäristönsä.

Kävely-ympäristöt ovat luoneet keskustaan uudenlaista kaupunkikulttuuria. Tästä on hyvänä esimerkkinä mm. New Yorkin Times Squar-projekti. Katutilan rauhoittaminen liikenteeltä alkoi hyvin pienimuotoisella kokeilulla, vaikka kadun varren kauppiaat vastustivatkin hanketta. Nyt katutila on varattu kävelyyn ja kadun varren yrittäjät ovat tyytyväisiä. Liikenneonnettomuudet ovat vähentyneet kadun varrella yli 60 %. Myös suomalaiset kävelykadut ovat rakentumisen ja käyttöön oton jälkeen poikkeuksetta saaneet varauksellisen hyväksynnän kauppiailta, vaikka suunnitteluvaiheessa monenlaista vastustusta on ollutkin.

Kaupunkitilan elävöittäminen

FCG:ssä on kehitetty ohjelma, jolla voidaan laskea uuden toiminnallisen yksikön vaikutuksia kaupunkitilan elävyyteen. Tällainen tutkimus tehtiin mm. uuden kauppakeskuksen vaikutuksia arvioitaessa Tammisaaren vanhan keskustan elinvoimaisuuteen. Tutkimuksessa selvitettiin, miten keskustan painopiste muuttuu uuden kauppakeskuksen myötä. Selvityksessä todettiin, että aktiivinen keskustatila laajenee ja mahdollistaa uusien toimintojen sijoittelua aiemmin epäaktiiviseen kaupunkitilaan. Vanhan keskustan elinvoima ei heikenny merkittävästi uuden kauppakeskuksen myötä tutkimuksen mukaan.

Kaupunkien keskustapuistot ja kävelyalueet ovat paikkoja, jossa ihmiset kohtaavat toisia ihmisiä. Me matkustamme ympäri maailmaa tavataksemme erilaisissa eksoottisissa ympäristöissä vieraan kulttuurin ihmisiä. Ihminen kaipaa toisen ihmisen luo. Kaupunkitilan tulee antaa hyvät puitteet kohtaamiselle.

arja_sippola_fcgArja Sippola on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, erityisalanaan keskustojen kehittämishankkeet ja hankesuunnittelu. Tällä hetkellä Arjan vastuulla on FCG Arkkitehtien kehittäminen kohti uusia haasteita. Arjan intohimona on suunnittelun laatu. Tämä luonteenpiirre heijastuu työyhteisöön siten, että myös muut tiimiläiset venyvät parhaimpaan mahdolliseen tulokseen. Arja Sippola, Kaupunkikehitysjohtaja, Alueidenkäytön konsultointi, arja.sippola@fcg.fi 

Tutustu aiheeseen ja lue lisää muuttuvasta kaupunkisuunnittelusta.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s